Erve IJzerman
Menu
Hendrik Jan  IJzerman - ploegen met paarden

Hendrik Jan IJzerman - ploegen met paarden.

Erve IJzerman eind 20e eeuw

Erve IJzerman eind 20e eeuw.

Familie IJzerman

Op 11 juni 1930 vond in het Stationskoffiehuis te Wapenveld de afslag van de openbare veiling plaats. Evert IJzerman bood het hoogst op de volgende percelen: Een landbouwerswoning met schuren, erf, weg, en boomgaard, vier percelen bouwland en twee percelen weiland. Totaal werd er die dag door Evert IJzerman 7,76 hectare aangekocht.

Na de aankoop uit de openbare veiling betrok, de familie IJzerman de hoeve. Het gezin bestond uit Evert IJzerman die in 1905 was getrouwd met Janna Disselhof. Zij kregen zes kinderen, waarvan de oudste twee, Hendrik en Egbert Jan mochten trouwen. Zij verlieten in de jaren ‘30 de boerderij. Nadat Janna in 1938 kwam te overlijden bleef Evert IJzerman als weduwnaar achter met de vier overgebleven kinderen; Evertje (Eefje), Zwier, Hendrik Jan en Egberdina (Dina).
De boerderij werd voortgezet als een gemengd bedrijf waarbij het draaide om akkerbouw en veeteelt. De hoeve was geheel zelfvoorzienend.

Op 18 maart 1953 komt Evert Hendrik IJzerman te overlijden en blijven de twee broers en twee zussen ongehuwd op de boerderij achter. Ook hier spraken de broers en zussen af om niet in het huwelijk te treden, zodat het erfdeel ongeschonden zou blijven. De afspraak werd echter in 1950 verbroken, want toen trouwde de timmerman Zwier tegen de gemaakte afspraken in met Hendrikje van Eelen en verliet hij de hoeve.

Hendrik Jan leefde met zijn zussen Eefje en Dina een terug getrokken bestaan, puur gebaseerd op de traditionele manier van boeren. Ze leefden bij de seizoenen en van wat het land hen bracht.

Op 7 maart 2001 komt Hendrik Jan te overlijden, een jaar later op 11 maart 2002 overleed Eefje. Dina bleef daarna alleen achter. Toen Dina vanwege de hoge leeftijd het hout niet meer bij de kachel kon krijgen hebben de neven een gasmeter aan laten sluiten en werd één ruimte de laatste paar jaar verwarmd met een gevelkachel.

Dina wilde niet van de boerderij weg. Alleen het laatste halfjaar heeft ze in een verzorgingstehuis gewoond. Op 17 april 2010 overleed Dina op hoge leeftijd.

Erve IJzerman - Kanaaldijk 63, ingang tegenover Lagestraat 27 - 8191 LW Wapenveld
Colofon | Privacyverklaring