Erve IJzerman
Menu

Erve IJzerman elke zaterdag open

Het zuivelmuseum Erve IJzerman 'in wording' is tot en met zaterdag 1 september elke zaterdag geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men aan de hand van een wegwijsfolder ronddwalen door de immense boerderij.

Erve IJzerman elke zaterdag open

Annie Oosterbroek-Dutschun

De eerste voorkamer van de boerderij is ingericht als Annie Oosterbroekkamer, naar de regionaal bekende schrijfster, in de stijl van de jaren '50. Dientje Visser heeft haar kennis van de streekromanschrijfster gebruikt om inzicht te geven in het leven en werk van Annie Oosterbroek-Dutschun. Te zien zijn onder meer de originele documenten waarmee de ouders van Annie afstand van haar deden om de adoptie mogelijk te maken. Foto's, krantenknipsels en natuurlijk vooral de selectie uit haar boeken geven veel informatie in een kamer die met medewerking van de Heerder Historische Vereniging een geheel eigen sfeer heeft gekregen.

Films

De tweede voorkamer is ingericht als presentatieruimte waar bezoekers films over de landbouwhistorie en zuivelthema's kunnen zien. De DVD is samengesteld door Wim van Dommelen en bevat films met opnamen van de oorspronkelijke bewoners die vertellen over de bijzonderheden van de boerderij. Te zien is ook de documentaire 'Gevangen achter luiken' van TV Gelderland. De reclamefilms van Joris Driepinter en 'Melk de witte motor' zijn historisch gezien heel mooi materiaal.

Zuivelmuseum

 In de paardenstallen richt De Melkmaten een expositie in met een viertal thema's over de zuivelhistorie. Daar wordt de komende maanden nog hard aangewerkt en vandaar ook de toevoeging 'zuivelmuseum in wording'.  Vanuit het depot aan de Ir R.R. Van der Zeelaan worden de spullen overgebracht en verwerkt in een viertal thema's.

In de varkensstal is een eenvoudig horecapunt ingericht om bezoekers te ontvangen. Eén stal is ingericht als keukentje en in vijf varkenshokken en op de deel zijn zitjes ingericht. Op het erf staan gezellige picknickbanken waar het goed toeven. Naast koffie/thee en frisdrank, is ook het ijs van Ijsboererij Ijscowd uit Hattemerbroek verkrijgbaar.

De ingang van Erve IJzerman is aan de Kanaaldijk 63 en automobilisten kunnen hun voertuigen stallen op een ruime parkeerplaats. Tijdens openstelling geldt eenrichtingsverkeer en verlaat men het terrein via de Lagestraat. De entree is 2,50 euro per persoon inclusief de wegwijsfolder en kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gratis toegang

Foto's BOEi, Jan van Dalen.

 

Erve IJzerman elke zaterdag open  Erve IJzerman elke zaterdag open  Erve IJzerman elke zaterdag open  

Terug naar overzicht

Erve IJzerman - Kanaaldijk 63, ingang tegenover Lagestraat 27 - 8191 LW Wapenveld
Colofon | Privacyverklaring